Even voorstellen

Mijn naam is Esther Vliegenthart, ik ben de trotse moeder van drie kinderen: twee lieve dochters en een prachtige zoon. Ik woon met mijn man, gezin en hond in Kinderdijk. Ik ben dol op wandelen en muziek.

Mijn zoon heeft autisme en ziet de wereld anders dan ik. Hij ervaart geluid, beeld en tast heel anders dan dat ik dat doe. Dat was vooral goed te merken in zijn heel jonge jaren. Hij wilde soms wel voorgelezen worden, maar keek liever niet naar de felgekleurde plaatjes of de figuurtjes in de boeken die overal weer oogcontact maakten met de lezer. Ook konden sommige verhaaltjes hem van streek maken en hem meer chaos in zijn hoofd geven dan hij al had.

Dat hadden we toen niet direct door, maar nu hij 7 is en we heel veel met en over hem leren, weten we dat de meeste boekjes voor kleuters voor hem niet geschikt waren. Ik, als boeken- en taalliefhebber, vind dat heel jammer. Ik zou graag zien dat alle kinderen kunnen genieten van verhalen en plaatjes.

Ik wilde daarom een boek maken waar kinderen zich veilig bij voelen, rustig kunnen worden door herkenning met een verhaal waarin geen eigen interpretatie van de kinderen wordt verwacht om zo te voorkomen dat een boek lezen nog meer vragen en onzekerheid bij de kinderen oproept dan ze al hadden. Maar bovenal wilde ik een boek maken om deze kinderen te leren: je bent mooi zoals je bent, je bent goed zoals je bent!

Mooi zoals je bent

Kinderen met autisme wordt vaak geleerd dat ze zich moeten aanpassen aan onze wereld en beleving, omdat ze anders spelen, anders communiceren en hun omgeving anders in zich opnemen. Ik heb als moeder mogen ervaren dat anders niet altijd makkelijk is, maar wel heel mooi kan zijn wanneer je je ervoor open stelt. Zoals de dichter Hans Andreus dat zo mooi verwoordt: “je bent zo mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder, maar zo mooi anders, ik zou je nooit anders dan anders willen”.

Geschreven vanuit hun wereld

Kortom, ik was op zoek naar een boek dat rekening hield met de taal-  en prikkelverwerking van kinderen met autisme. Een boek waar kinderen met autisme zich in de hoofdpersoon kunnen herkennen, kunnen denken “hee, zo gaat dat mij bij thuis ook” of “wat leuk, zo speel ik ook”.  Een boekje met plaatjes in aangepaste kleuren, met ogen die de kinderen niet direct aankijken en geschreven vanuit hun wereld. Zo ontstonden de verhalen over Saartje.

Ik wens alle ouders en kinderen met en zonder autisme veel plezier bij het lezen van de verhalen over Saartje.